اشتراک گذاری

آشنایی با انواع پورت های تلویزیون و کاربرد آنها

یکی از کاربردی ترین تجهیزات جانبی تلویزیون، پورت ها یا ورودی های تعبیه شده در این دستگاه هاست. پورت های تلویزیون در واقع درگاه هایی هستند که داده ها از طریق آنها خارج یا وارد می شوند. پورت ها را می توان در انواع دستگاه های الکترونیکی از جمله تلویزیون ها مشاهده کرد.

در حالی که قبلا تعداد ورودی های تلویزیون بسیار محدود بود، اما در حال حاضر با پیشرفت فناوری تعداد و نوع پورت هایی که در مدل های مختلف تلویزیون تعبیه شده است نیز تنوع بسیار بالایی یافته و با تنوع این پورت ها رو به رو هستیم. تعدادی از این پورت ها جزو پر استفاده ترین ها هستند. این در حالی است که اکثر کاربران تلویزیون ها حتی زمینه کاربرد برخی از این پورت ها را نمی دانند. در ادامه این مطلب می خواهیم به بررسی انواع پورت های تلویزیون و کاربرد هایی که دارند بپردازیم و با زمینه استفاده آنها بیشتر آشنا شویم.

پورت های تلویزیون

دسته بندی انواع پورت های تلویزیون

در مدل های مختلف تلویزیون، بسته به سال ساخت، فناوری به کار رفته در ساخت دستگاه، برند، مدل و مواردی از این دست می توان انواع پورت های زیر را مشاهده کرده:

  • پورت HDMI
  • پورت HDMI ARC
  • پورت Component
  • پورت S-Video
  • پورت Composite
  • پورت Optical Digital
  • پورت Coaxial Digital
  • پورت RCA Stereo
  • پورت DVI
  • پورت‌ VGA
  • پورت Antenna In
  • پورت USB
  • پورت Ethernet
  • پورت Ex-Link

این لیستی کامل از انواع پورت های تلویزیون است که باید با آنها آشنا بود. البته که قطعا تمام دستگاه ها به تمامی این پورت ها مجهز نیستند و تعداد برخی از این پورت ها مانند HDMI در دستگاه ها و مدل های مختلف ممکن است متفاوت باشد. در ادامه با کاربرد هریک از این ورودی های تلویزیون بیشتر آشنا می شویم.

کاربرد پورت HDMI

یکی از کاربردی ترین ورودی ها در تمامی دستگاه های الکترونیکی از جمله تلویزیون ها، همین پورت HDMI است. این ورودی از جمله پورت های تلویزیون است که می تواند هم صدا و هم تصویر و ویدئو را انتقال دهد. HDMI به معنای ورودی رسانه با کیفیت بالاست، به همین جهت هم صدا و هم تصویر با کیفیتی بالا پخش می شوند. نوع سیگنال این ورودی از نوع دیجیتالی است و می تواند وضوح تصویر تا 4K Ultra HD را پشتیبانی کند.

با استفاده از این ورودی می توان دستگاه های مختلفی مانند لپ تاپ و کامپیوتر و کنسول های بازی را به تلویزیون متصل کرد و از این ورودی برای استریم کردن فیلم، موزیک و ویدئو بهره برد. از طرفی با استفاده از این درگاه کاربردی می توان دستگاه های استریمینگ را به تلویزیون متصل کرد و به این ترتیب یک تلویزیون معمولی را به یک تلویزیون اسمارت تبدیل کرد.

کاربرد پورت HDMI

کاربرد پورت HDMI ARC

یکی دیگر از گزینه های کاربردی در بین انواع پورت های تلویزیون، پورت HDMI ARC است. این ورودی برای ارسال و دریافت صوت تعبیه شده و می تواند با جفت شدن با یک سیستم صوتی، یک سیستم پخش صدای فوق العاده و با کیفیت را برای تلویزیون فراهم کند.

کاربرد پورت Component

پورت Component یکی دیگر از پورت های تلویزیون است که آن را با نام ویدئو آنالوگ کامپوننت نیز می شناسند. نوع سیگنال این ورودی آنالوگ است و می تواند وضوح تصویر تا 1080 را پشتیبانی کند. این ورودی بعد از HDMI جزو با کیفیت ترین ورودی های تلویزیون است و کیفیت پخش ویدئو با آن بالاست.

معمولا این ورودی در دستگاه های قدیمی که با HDMI سازگاری ندارند کارایی زیادی داشته و می توان آن را به دستگاه های دیگری مانند دستگاه های DVR، رسانه های صوتی و تصویری و کنسول های بازی قدیمی تر متصل کرد. حتی در مواردی که تلویزیون به ورودی HDMI نیز مجهز است، این ورودی می تواند برای اتصال کنسول های بازی قدیمی مورد استفاده قرار بگیرد.

کاربرد پورت S-Video

این گزینه از انواع پورت های تلویزیون جزو ورودی هایی با سیگنال آنالوگ است و حداکثر وضوح تصویر آن نهایتا 480 است. این ورودی را می توان در دستگاه های بسیار قدیمی تر مشاهده کرد و کیفیت تصویر آن چندان بالا نیست. استفاده از آن معمولا ترجیح داده نمی شود.

ولی می توان از این ورودی برای اتصال تلویزیون به دستگاه های قدیمی مانند رایانه های رومیزی، رسانه های صوتی و تصویری بسیار قدیمی و کنسول های بازی نسل قبل استفاده کرد. البته یکی از کاربردهای این ورودی برای تبدیل تلویزیون به مانیتور کامپیوتر است.

کاربرد پورت S-Video

کاربرد پورت Composite

پورت Composite یا ویدئو کامپوزیت که یک درگاه زرد رنگ دایره ای در پشت تلویزیون هاست، از جمله پورت های تلویزیون است که معمولا از آن برای پخش ویدئو هایی با سطح کیفی استاندارد استفاده می شود. سیگنال این ورودی از نوع آنالوگ بوده و حداکثر وضوح تصویر آن 480 است. استفاده از این ورودی دردسر زیادی دارد و بسیاری استفاده از آن را ترجیح نمی دهند. از این ورودی می توان برای اتصال تلویزیون به دستگاه هایی مانند دستگاه های DVR، کنسول های بازی قدیمی و انواع رسانه های پخش نسل قبلی استفاده کرد.

کاربرد پورت Optical Digital

این گزینه از ورودی های تلویزیون اساسا به پخش صوت و صدای با کیفیت مرتبط می شود. از این رو نام دیگر آن صدای دیجیتال یا خروجی صدای اپتیکال است. نوع سیگنال این پورت از نوع دیجیتالی است و می توان از پورت برای اتصال دستگاه هایی مانند نوارهای صوتی و گیرنده های A/V به تلویزیون استفاده کرد. این گزینه از انواع پورت های تلویزیون برای ارسال صدای اپتیکال به سیستم صوتی مورد استفاده قرار می گیرد. وضوح صدای این درگاه به دلیل استفاده از سیگنال دیجیتالی به نسبت بالاست.

کاربرد پورت Coaxial Digital

یکی دیگر از انواع پورت های تلویزیون، به صدای دیجیتال یا صدای کو اکسیال مربوط می شود و نوع سیگنال آن دیجیتالی است. به این ورودی نیز می توان نوارهای صوتی و گیرنده های A/V را متصل کرد. این ورودی نیز برای ارسال صدای دیجیتال به سیستم صوتی مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد پورت RCA Stereo

یکی دیگر از انواع پورت های تلویزیون، پورت RCA Stereo است که آن را با نام دیگر صدای استریو RCA نیز می شناسند. این ورودی به سیگنال آنالوگ مجهز است و از این رو آن را ورودی صدای آنالوگ نیز می نامند. این ورودی به صورت دو پورت سفید و قرمز رنگ در پشت تلویزیون قرار دارد و می توان از آن برای انتقال صدای آنالوگ استفاده کرد. از جمله دستگاه هایی که می توان از این طریق آنها را به تلویزیون متصل کرد می توان به دستگاه های DVR، کنسول های بازی قدیمی، نوارهای صوتی و گیرنده های A/V اشاره کرد.

کاربرد پورت DVI

یکی دیگر از پورت های تلویزیون که جزو ورودی های پر استفاده محسوب می شود، پورت DVI است. این ورودی را با نام های رابط بصری دیجیتالی نیز می شناسند. نوع سیگنال آن هم از نوع دیجیتالی و هم آنالوگ است. حداکثر وضوحی که این ورودی دارد 1080 است و می توان سیستم های رایانه ای مختلف را به آن وصل کرد. DVI از جمله ورودی های تلویزیون است که می توان از آنها به عنوان جایگزین VGA استفاده کرد. آنها انواع مختلفی دارند و برای استفاده از این پورت باید به تعداد و ترتیب پین های موجود در این پورت ها توجه کرد.

کاربرد پورت‌ VGA

این نوع از انواع پورت های تلویزیون که به آن آرایه گرافیکی ویدئویی نیز گفته می شود معمولا برای اتصال رایانه ها و لپ تاپ های قدیمی تر به تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر کیفیت این ورودی از نوع آنالوگ است و وضوح تصویر آن نیز 720 است. این ورودی خصوصا در مواقعی که رایانه یا تلویزیون مورد نظر به ورودی های HDMI یا DVI مجهز نیست، کاربرد دارد.

کاربرد پورت Antenna In

گزینه بعدی از انواع پورت های تلویزیون، پورت Antenna In است که آن را با نام ورودی RN نیز می شناسند. سیگنال این ورودی از نوع آنالوگ بوده و نهایتا وضوح تصویری که پشتیبانی می کند 1080 است. این مورد از ورودی های تلویزیون همان طور که از نام آن نیز مشخص است برای اتصال آنتن تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد و صدا و تصویر را انتقال می دهد. البته این پورت دیگر زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد و تنها در مواردی که به دریافت کانال های OTA رایگان نیاز باشد از این ورودی استفاده می شود.

کاربرد پورت USB

این مورد نیز درست مانند HDMI جزو کاربردی ترین پورت های تلویزیون است. نوع سیگنال آن دیجیتال و آنالوگ بوده و قابلیت اتصال به دستگاه های مختلفی از جمله دستگاه های پخش زنده و انتن تلویزیون را داراست. از طریق این درگاه می توان هارد دیسک، فلش و انواع دستگاه های ذخیره سازی را به تلویزیون متصل کرد. حتی می توان در مواردی از این ورودی برای شارژ گوشی نیز استفاده کرد. در کل می توان گفت که درگاه USB جزو پر استفاده ترین و پر طرفدارترین درگاه های تعبیه شده در مدل های جدیدتر تلویزیون است. تعداد این درگاه ها در مدل های مختلف متفاوت است.

کاربرد پورت Ethernet

از این ورودی که به آن LAN نیز گفته می شود برای اتصال تلویزیون به مودم اینترنت استفاده می شود. از این رو این مورد از انواع پورت های تلویزیون را در انواع تلویزیون های اسمارت که قابلیت اتصال به وای فای دارند مشاهده می کنید. این ورودی می تواند امکان اتصال سریع تر و راحت تر به اینترنت را فراهم کرده و نوع سیگنال آن از نوع دیجیتالی و آنالوگ است

کاربرد پورت Ex-Link

در نهایت آخرین گزینه لیست پورت های تلویزیون، پورت Ex- Link است که می توان آن را در برخی از انواع تلویزیون های سامسونگ مشاهده کرد. کاربرد این پورت برای به روز رسانی تلویزیون است و معمولا تکنسین های تعمیر تلویزیون از آن استفاده می کنند.

تعمیر پورت تلویزیون

تا اینجا با انواع پورت های تلویزیون آشنا شدیم. اما این پورت ها در کنار کاربردی که دارند می توانند یکی از گزینه های تعمیرات تلویزیون نیز باشند؛ چراکه احتمال خرابی و از کار افتادن آنها وجود دارد. معمولا خرابی پورت های تلویزیون را می توان یا از روی ظاهر ورودی یا از این که درگاه قابلیت پخش صدا و تصویر را از دست داده است تشخیص داد.

اگر ورودی مورد نظر از نظر ظاهری آسیب دیده باشد یا این که بعد از اتصال دستگاه ها و کابل های هر درگاه، تصویری نمایش داده نشود یا صدایی انتقال نیابد، می توان گفت که پورت مورد نظر معیوب است و به تعمیر یا تعویض نیاز دارد. تعمیر و تعویض ورودی های تلویزیون از جمله HDMI و USB از رایج ترین گزینه های خرابی در این دستگاه ها هستند که کاربران را به مراکز تعمیرات تخصصی می کشانند. تعمیرات و عیب یابی پورت تلویزیون یک کار تخصصی است که تنها کارشناسان تعمیرات تلویزیون می توانند آن را انجام دهند.