اشتراک گذاری

آشنایی با انواع فرمت های فایل های صوتی و تصویری

فرمت های فایل صوتی و تصویری، مدل های مختلفی دارد که هرکدام از آنها محدودیت ها و البته مزایای خاصی خود را دارند. احتمالا برای شما پیش آمده است که یک فایل صوتی یا تصویری در پلیر گوشی، تبلت، رایانه و تلویزیون پخش نشود. در این شرایط اگر دستگاه ها کاملا سالم باشند، احتمالا مشکل مربوط به فرمت فایل هاست. به عبارت بهتر ممکن است پلیر دستگاه شما از فرمت پشتیبانی نکرده و به همین دلیل آن را پخش نکند.

در چنین شرایطی اگر با فرمت های فایل صوتی و تصویری آشنایی داشته باشید، می توانید مشکل را برطرف کنید. در ادامه انواع فرمت هایی که فیلم ها، صداها و موزیک ها با آنها ذخیره می شوند را به شما معرفی می کنیم.

فرمت های فایل صوتی و تصویری

انواع فرمت های فایل صوتی و تصویری در یک نگاه

فرمت های متعددی برای ذخیره کردن انواع فایل های تصویری و صوتی وجود دارد. به عنوان مثال رایج ترین فرمت برای موسیقی که احتمالا نام آن را در ادامه اسم آهنگ ها دیده اید، MP3 است. همچنین فرمت های WAV، WMA، AU و OGG هم برای صداها کاربرد دارند. به عنوان دیگر فرمت های فایل صوتی و تصویری هم می توان به AVI DivX و MPEG اشاره کرد.

در ادامه ویژگی های هریک از این گزینه ها را بیشتر بررسی می کنیم. چنانچه در این زمینه به خدمات تخصصی و یا مشاوره رایگان نیاز داشتید، با نمایندگی تعمیرات تلویزیون سونی در مرکز سخت افزار ایران تماس بگیرید تا همکاران ما شما را راهنمایی کنند.

انواع فرمت های صوتی

برای آشنایی دقیق تر با فرمت های فایل صوتی و تصویری، بد نیست بدانید که به طور کلی دو دسته فرمت صوتی وجود دارد. فرمت های صوتی فشرده نشده یا Uncompressed Audio Format و فرمت های صوتی فشرده شده یا compressed Audio Format که خود به دو دسته با اتلاف و بدون اتلاف تقسیم بندی می شوند. جدای از این موارد، دسته بندی دیگری هم وجود دارد که در بخش های بعدی هریک از آنها را دقیق تر معرفی می کنیم.

1. فرمت صوتی MP3

یکی از اصلی ترین و محبوب ترین فرمت های پخش کننده صدا و موسیقی MP3 است. این فرمت سال هاست که به عنوان یک استاندارد بین المللی میان نرم افزارها و سرویس های پخش موسیقی پذیرفته شده است و تقریبا همه برنامه ها از آن پشتیبانی می کنند. نوع فایل MPEG و لایه صوتی سه است که یکی از سه روش کدگذاری برای فشرده سازی صوتی محسوب می شود. نکته جالب این که در این نوع فرمت، بخشی از صداهای موجود در فایل های موسیقی که معمولا خارج از محدوده شنوایی انسان است یا بسیار ضعیف هستند، حذف می شوند.

2. فرمت صوتی WAV

یکی دیگر از فرمت های فایل صوتی و تصویری، WAV ، محصول مشترک دو شرکت مایکروسافت و IBM است. از این فرمت به عنوان فرمت پیش فرض صوتی در ویندوز 95 استفاده شده و بعدها به عنوان یک استاندارد برای صداهای داخلی ویندوز تبدیل شد تقریبا همه برنامه های ویندوزی از فایل های WAV پشتیبانی کرده و قادرند آنها را بدون هیچ مشکلی پخش کنند.

 همچنین بیشتر موبایل ها هم می توانند فایل های موسیقی با پیشوند wav را پخش کنند؛ حتی این فایل ها به عنوان زنگ تماس هم تنظیم می شوند.

فرمت صوتی WAV

3. فرمت صوتی WMA

در ادامه معرفی فرمت های فایل صوتی و تصویری، بد نیست در مورد فرمت صوتی WMA هم صحبت کنیم. نام این فرمت مخفف Windows Media Audio است و مایکروسافت آن را با حجمی معادل نصف MP3 عرضه کرده است. در ابتدا WMA فقط از طرف خود مایکروسافت و نرم افزار پخش موسیقی رسمی ویندوز پشتیبانی میشد. اما به مرور سایت های مختلف موسیقی هم این فرمت را به عنوان یکی از فرمت های اصلی آهنگ شناختند.

4. فرمت صوتی AU

 فرمت AU هم یکی از فرمت های فایل صوتی و تصویری است که توسط سیستم های عامل لینوکس و یونیکس پشتیبانی می شود. حجم این فایل ها بسیار کم است و در عین حال، کیفیت خوبی را نیز ارائه نمی دهند.

5. فرمت صوتی OGG

فرمت صوتی OGG را می توان رقیب سرسخت MP3 به شمار آورد. این فرمت Open Source است و کیفیت و حجم متفاوتی را در فرمت های مختلف ارائه می دهد.

جالب این که بیشتر شرکت ها به منظور پخش فایل های صوتی خاص دستگاه از این فرمت استفاده می کنند. همچنین بد نیست بدانید که معمولا از فرمت OGG برای ذخیره کردن زنگ های تلفن همراه و فایل های صوتی کوتاه با میزان بیت های بسیار پایین استفاده میشود و حجمی حدود چند ده کیلوبایت دارد.

6. فرمت صوتی MIDI

یکی دیگر از فرمت های فایل صوتی و تصویری، MIDI است که می توان آن را مجموعه ای از کدهای دیجیتالی برای یک نت یا ساز خاص به شمار آورد. درواقع با پخش پی دی پی این کدها یک فایل موسیقی تشکیل می شود. اگر MIDI را در اینترنت سرچ کنید، با انبوهی از اعداد و ارقام نوشته شده روبرو می شوید که درواقع همان کدهایی هستند که زنگ های موسیقیایی را در تلفن های همراه سطح پایین بازسازی می کنند.

7. فرمت AVI

AVI یا Audio Video Interleave هم در فهرست فرمت های فایل صوتی و تصویری جای دارد و معمولا در تجهیزات دیجیتالی از آن استفاده می شود. این فرمت از طرف شرکت مایکروسافت ارائه شده است و سرعت پخش فایل های آن 30 فریم در ثانیه و است. نکته جالب در مورد فایل های AVI این است که برای پخش شدن به هیچ سخت افزار خاصی نیاز ندارند.

فرمت AVI

8. فرمت DivX

DivX یا Digital Video Express هم جزو جدیدترین فرمت های فایل صوتی و تصویری است که توسط چند شرکت بزرگ فیلمسازی مانند Paramount ،Dreamworks SKG ،Disney و Universal عرضه شده است. شما با استفاده از این فرمت ویدئو می توانید فیلمی که در داخل DVD-Rom قرار می‌گیرد را برای یک زمان محدود، مثلا دو روز پخش کنید. جذابیت ماجرا اینجاست که هر پخش کننده DivX امکان اتصال به خط تلفن و برقراری ارتباط با سرور اصلی شرکت پخش کننده را دارد. این فرمت در تلویزیون های جدید سونی عملکرد بسیار خوبی خواهد داشت.

9. فرمت MPEG

احتمالا نام MPEG را به عنوان یکی از فرمت های فایل صوتی و تصویری شنیده اید. این فرمت مخفف Moving Picture Experts Group است و از گروهی از فرمت های استاندارد فشرده سازی تشکیل شده است که از سوی گروه ISO ارائه شده ‌اند. کیفیت MPEG در مقایسه با دیگر فرمت ها بالاتر است و تنها فریم های پشت سرهم را برای فشرده سازی بیشتر فریم های تصویر ذخیره می کند.

فرمت MPEG

10. Real Audio یا Video

آخرین گزینه در لیست فرمت های فایل صوتی و تصویری، Real Audio یا Video است که با پسوندهای (ra .ram .rm.) شناخته می شود. Real Audio یا Video را می توان یک فرمت اختصاصی به شمار آورد که امکان شنیدن پیوسته موسیقی های موجود در اینترنت را فراهم می کند. فرمت Real Audio از سوی شرکت RealNetworks ارائه شده و به صورت اختصاصی پشتیبانی می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نه − 4 =