اشتراک گذاری

تفاوت کارت گرافیک اختصاصی و مجتمع

می توان گفت مسئول اصلی کیفیت تصویر سیستم شما کارت گرافیک شماست. شاید تا وقتی قصد ارتقاء دادن سیستم خود را نداشته باشید متوجه اینن مسئله نشوید، اما باید بدانید کارت های کرافیگ به دو دسته کلی تقسیم می شوند. کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی. انتخاب هر کدام از این کارت گرافیک ها می تواند تجربه متفاوتی را برای شما رقم بزند.

کارت گرافیک یا GPU که مخفف عبارت (Graphics processing unit) است وظیفه پردازش تصاویر را به عهده دارد. بنابراین هرقدر این قسمت قدرتمندتر باشد شما تصاویر با کیفیت تری روی صفحه نمایش سیستم خود مشاهده خواهید کرد. البته باید این نکته را هم اضافه کنیم که همه اعضاء یک سیستم به هم متصل و وابسته اند و داشتن یک تجربه عالی از تصاویر سیستم نیاز به همکاری همه بخش های آن دارد.

در این مطلب به توضیح ویژگی های کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی خواهیم پرداخت. سعی می کنیم با شرح تفاوت های آن ها کمک کنیم که شما بهترین انتخاب را داشته باشید.

تفاوت کارت گرافیک اختصاصی و مجتمع

کارت گرافیک مجتمع (Integrated Graphics) چیست؟

CPU که مخفف عبارت «بخش پردازنده مرکزی» است وظیفه پیش بردن فرایندها را به عهده دارد. به غیر از داده های مربوط به صدا و تصویر، بقیه داده ها در این مرکز محاسبه و پردازش می شوند.

GPU نیز مخفف عبارت «بخش پردازنده تصاویر» است. تمامی اطلاعات مربوط به مسائل گرافیکی سیستم در این قسمت پردازش و می شوند.

لازم بود این دو عبارت را توضیح دهیم تا بگوییم یک کارت گرافیک مجتمع یک چیپ است که شامل هر دو قسمت CPU و GPU می شود. بنابراین اگر سیستمی تهیه کنید که دارای این نوع کارت گرافیک باشد قسمت پردازنده مرکزی آن وظیفه پردازش تصاویر را هم برای شما انجام می دهد.

کارت گرافیک اختصاصی (Dedicated Graphics) چیست؟

با مطالعه این قسمت تا حدی متوجه تفاوت های کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی خواهید شد. با این حال زود قضاوت نکنید و مطلب را تا انتها دنبال کنید.

یک کارت گرافیک اختصاصی کاملا از پردازنده مرکزی مستقل است و به تنهایی داده های مربوط به گرافیک را پردازش و آماده اجرا می کند. کارت گرافیک های اختصاصی علاوه بر سیستم خنک کننده مجزا، حتی رم های مخصوص به خود را دارند که VRAM خوانده می شوند. این مسئله باعث می شود سرعت دسترسی این پردازنده ها به اطلاعات مورد نیازشان بسیار بالا برود.

اولین تفاوت کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی اینجاست که جی پی یوهای مجتمع رم و خنک کننده ای جدا از RAM مرکزی و خنک کننده CPU ندارند.

کارت گرافیک اختصاصی (Dedicated Graphics) چیست؟

 تفاوت کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی

بزرگترین نقطه ضعف کارت های مجتمع هم خانه بودن آن ها با پردازنده مرکزی است. شاید فکر کنید تا این حد نزدیک بودن آن ها به سریع تر شدن فعالیت سیستم کمک کند، اما باید بدانید این مسئله یک آفت بزرگ برای آن ها دارد.

یکی بودن کارت گرافیک و پردازنده باعث می شود همیشه یکی یا هردوی آن ها محدود شود تا دیگری فعالیتی که در اولویت قرار دارد را انجام دهد. این چالش ارتباطی با نسخه یا نسل پردازنده ها نیز ندارد و به هر حال در صورت یکی بودن چیپ های این دو عضو مهم خانوده سیستم این محدودیت رخ می دهد.

در همین حین گفتیم که بین کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی، اختصاصی ها مستقل هستند و از RAM مجزا و سیستم خنک کننده خودشان بهره می برند. طبیعتا این ویژگی ها هرگز باعث نمی شود ظرفیت بالقوه آن ها به اندازه کارت گرافیک مجتمع محدود شود.

یکی از نتایج قابل توجه دیگر این تفاوت کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی نیز اینجاست که جدا بودن کارت اختصاصی از پردازنده نه تنها سرعت و توانایی خودش را بالا می برد، بلکه بار اضافی پردازنده مرکزی را نیز برمی دارد و قدرت آن را بیشتر می کند.

آیا بنابراین همه باید از کارت گرافیک اختصاصی استفاده کنند؟

نکته نهایی که باید در تفاوت کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی مطرح کنیم این است که چون کارت های اختصاصی قدرتمندتر هستند دلیل نمی شود کارت های مجتمع بی فایده باشند. نیازی نیست همه کارت اختصاصی داشته باشند تا سیستم شان سیستم شود! کارت های مجتمع هر روز در حال قدرتمندتر شدن هستند و تعداد زیادی از آن ها حتی ظرفیتی بالاتر از نیاز شما را تامین می کنند.

بنابراین در ادامه مطلب تفاوت های کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی به این مسئله می پردازیم که کدام یک برای چه افرادی مناسب هستند.

اگر در اجرای برنامه های گرافیکی مشکل دارید، می توانید بررسی و تعمیر کارت گرافیک لپ تاپ سونی خودر ا به ما بسپارید. 

تفاوت انواع کارت گرافیک

کارت گرافیک اختصاصی برای چه افرادی مناسب است؟

دو عاملی که تعیین می کنند شما باید از یک کارت اختصاصی استفاده کنید یا خیر به شرح زیر هستند:

  • بودجه شما برای سیستمی که می خواهید تهیه کنید چقدر است؟
  • چه فعالیت ها و برنامه هایی را می خواهید روی سیستم خود اجرا کنید؟

با این معیارها می توانیم در ادامه چند گروه از افراد را که بین کارت گرافیک متجمع و اختصاصی گزینه قدرتمندتر را می خواهند، معرفی کنیم.

گروه اول: گیمرهای حرفه ای که بودجه مناسبی دارند

اگر شما یک گیمر حرفه ای هستید که می خواهید بازی های خود را در بهترین حالت ممکن انجام دهید باید یک سیستم تهیه کنید یا بسازید که کارت گرافیک اختصاصی داشته باشد. در این شرایط است که می توانید از بالاترین فریم ریت ها استفاده کنید.

خبر خوب این است که برای تهیه کردن چنین سیستم هایی در سطح بودجه هایی در حد 400 تا 500 دلار هم ممکن است.

گروه دوم: افرادی که کارهای گرافیکی حرفه ای انجام می دهند

اگر شما کارهای گرافیکی حرفه ای مانند ساخت انیمیشن، تدوین فیلم یا از این دست فعالیت ها را انجام می دهید، بهتر است بین کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی، گزینه اختصاصی را انتخاب کنید. یکی از مهمترین دلایل این پیشنهاد این است که حین انجام این کارها حتی اگر کیفیت تصاویر و ویدئوها نیز خیلی بالا نباشد، شما به قدرت کامل پردازنده نیاز خواهید داشت.

کارت گرافیک مجتمع (Integrated Graphics) چیست؟

چه افرادی به کارت گرافیک مجتمع نیاز دارند؟

امروزه که اکثر سیستم ها و لپ تاپ ها از این نوع کارت گرافیک بهره می برند. این نشان دهنده این است که کارت گرافیک مجتمع علی رغم محدودیت هایی که دارد در اجرای اکثر فعالیت های کاربران عملکرد خوبی دارد. مواردی که در آن ها انتخاب این نوع کارت از بین کارت گرافیک مجتمع و اختصاصی مناسب است عبارتند از:

گروه اول: افرادی که تنها می خواهند فعالیت های روزمره انجام دهند

اگر تنها می خواهید از سیستم خود برای جستجو در اینترنت، ارسال و دریافت ایمیل، تماشای فیلم و این دست فعالیت ها استفاده کنید، کارت ها مجتمع بهترین گزینه برای شما هستند. در این شرایط تهیه سیستم های که کارت اختصاصی دارند هزینه اضافی به حساب می آید. چون شما هیچ وقت از یک شمشیر فولادی قیمتی برای خرد کردن گوشت استفاده نمی کنید!

گروه دوم: گیمرهایی که بودجه پایینی دارند

اگر شما گیمر هستید، اما بودجه شما اجازه تهیه کردن سیستمی با کارت گرافیک اختصاصی را نمی دهد گزینه ای جز تهیه کارت مجتمع ندارید. با این حال اگر مشتاق باشید که سیستم خود را جمع کنید می توانید با بودجه حول 300 تا 400 دلار یک سیستم با کارت مجتمع فراهم کنید که ترکیب آن به شما اجازه دهد بازی هایی مانند لیگ آو لجندز، دوتا2، راکت لیگ و از این دست بازی ها را اجرا کنید.

در این شرایط ممکن است بتوانید بازی های سطح بالاتر را نیز با حداقل تنظیمات تجربه کنید.

نتیجه گیری

در نهایت جا دارد دوباره به این نکته اشاره کنیم که علی رغم قدرتمندتر بودن کارت های اختصاصی همه نباید این نوع کارت ها را انتخاب کنند. تفاوت کارت مجتمع و اختصاصی اصولا برای وجود دارد که هر کدام نیازهای متفاوتی را رفع می کنند. بنابراین اگر بودجه زیاد ندارید یا استفاده شما از سیستم محدود است نباید از نداشتن کارت گرافیک اختصاصی ناراحت باشید.

اگر در رابطه با این مطلب تجربه ای دارید، به اشتراک گذاشتن آن می تواند برای دیگر دوستانی که به نمایندگی سونی سر می زنند کمک کننده باشد.